Monikielisyyden hyödyt elämässä

 

 

Monikielisyys on aina ollut minun elämässä pienestä saakka. Venäjän ja suomen kielien lisäksi ympärilläni kuulen jatkuvasti myös ruotsin ja englannin kielet. 

image6.JPG

 

Mielestäni monikielisyydestä ei voi olla mitään muuta kuin vaan suurta hyötyä kaikissa elämän osa-alueissa, kuten opiskelussa, työelämässä, tavallisissa arkipuuhissa. Joka päivä tulee käytettyä vähintään kahta tai kolmea kieltä. Tämän huomaa jo siitä, että lähes kaikki ystäväni ovat monikielisiä ja usein keskustelun aikana kielet vaihtuvat huomaamatta.

 

Monikielisyyden kanssa käsikädessä tulee myös monikulttuurisuus, jonka ansiosta opin katsomaan tilanteita monista eri näkökulmista ja avoimemmin. Samalla on myös helpompaa ymmärtää jotakin muuta toisesta kulttuurista tulevaa henkilöä. Monikielisyyden ja monikulttuurisuuden ansiosta pystyn poimimaan jokaisesta kulttuurista juuri ne parhaimmat piirteet, vaikka kulttuurin jakaminen hyviin ja huonoihin piirteisiin onkin mahdotonta. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi suomalaisesta kulttuurista olen oppinut nauttimaan sekä kunnioittamaan rauhaa, luontoa ja rehellisyyttä. 

image5-1.JPG

 

Maailma muuttuu jatkuvasti siihen suuntaan, että käytetään useampaa eri kieltä ja kohdataan päivittäin ihmisiä eri kulttuureista. Monikielisyydestä on valtava hyöty ja yhä enemmän sitä edellytetään työelämässä. Itse nautin erittäin paljon siitä, että pääsen käyttämään kielitaitojani työelämässä ja hakeudunkin juuri sellaisiin työtehtäviin.

 

Kuten työelämässäkin niin uskon hyötyväni monikielisyydestä myös tässä kilpailussa.

 

 

/ Katja Piitulainen