Tänään on kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10 🖤

 

Tämä päivä muistuttaa tyttöjen asemasta yhteiskunnassa ja syrjinnästä jota he kohtaavat sukupuolensa takia kaikkialla maailmassa. Syrjintä ei aina ole tietoista vaan tapahtuu huomaamatta väheksyntänä tai tiettyyn muottiin pakottamisena. Tämä päivä on minulle itselleni erityisen tärkeä. Osallistuin noin 2 vuotta sitten jalkapalloseuran toteuttamaan tyttö hankkeeseen. Liikutimme päivittäin satoja päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia jalkapallon parissa ja tehtäväni oli keskittyä tyttöjen rohkaisemiseen lajin pariin ilman paineita ja ennakkoluuloja. Tarkoituksena oli pitää hauskaa pallon kanssa ihan vain tyttöjen kesken. Hankkeen aikana kuulin kuitenkin usein tyttöjen ja poikien suusta, ettei tytöt voi pelata jalkapalloa. Joidenkin lasten oli myös vaikea ymmärtää, että minä pelasin ja valmensin. Näin tämä yhteiskunta edelleen antaa määritelmän mikä on tytöille sopivaa tai pojille sopivaa. Edelleen lapsille annetaan käsitys, että sukupuoli rajoittaa mahdollisuuksia elämässä. Kukaan vanhempi ei tätä varmasti tee tarkoituksella vaan ajatusmalli on niin syvällä kulttuurissamme. Onneksi Palloliitto ja moni muu lajiliitto on jo vuosia tehnyt työtä lisätäkseen naisten arvostusta urheilun parissa. Itse olen pienestä asti ollut tyttö, joka samaan aikaan pukeutuu prinsessa mekkoon, käy kalareissulla isän ja veljien kanssa, pelaa jalkapalloa ja leikkii nukeilla. Olen perheessäni kasvanut kahden taitavan jalkapalloilija veljeni kanssa ja olen oppinut, että vertaaminen vastakkaiseen sukupuoleen, jolla on fyysisesti aivan eri lähtökohdat lajia harrastaessa kuin itselläni tyttönä oli epärealistista. Vain sillä oli väliä millä tavalla itse suhtauduin omaan osaamiseen. Tytöt voivat myös olla jalkapallossa ja ihan missä tahansa taitavia vertaamatta itseään poikiin. Toimin kasvattajan roolissa n. 3vuotta alakouluikäisille tytöille, ollessani joukkueen päävalmentaja. Kohtasin usein syrjintää ja ilkkumista tyttöjen jalkapallossa. Toisaalta tytöille ei välttämättä ollut kasattuna kovia odotuksia ja siten vältyttiin turhilta paineilta. Pyrin muistuttamaan joka päivä tytöille, missä he olivat hyviä ja mitkä olivat heidän vahvuutensa. Jokainen on tärkeä ja arvokas. 

2017-10-11 06.56.07 1.jpg
IMG_20150904_223427.jpg

 

On valitettavaa, että edelleenkin oman lajini pojilla on suuret ennakkoluulot ja oikeastaan jo olettamus tyttöjen osaamisesta jalkapallossa. Se oli usein negatiivinen “Ei toi osaa pelata koska se on tyttö” tai minulle ei vaan koskaan pojat syöttäneet sitä palloa. Tällaisista kommenteista minä sain joka aamu lukion aamutreeneissä lisäbuustia ja minä todellakin näytin pojille, että minä olen ihan yhtä hyvä. Kaikki eivät kuitenkaan osaa kääntää tällaisia kommentteja positiivisesti omaksi eduksi. Siksi haluan tämän tekstin teidän kanssa jakaa. Muistakaa, että te olette taitavia, upeita ja arvokkaita tyttöjä just sellaisena kuin te olette. ❤️❤️❤️

IMG_20160904_223500.jpg
IMG_20160913_172851.jpg

<3 Eeva